Takács Apartmanház - Siófok
kiadó apartman a Balatonon

 

Siófok

a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják. A város Somogy megyéhez tartozik. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 kilométert foglal el.

 

 

Siófok neve hallatán szinte minden esetben más-más élmény, emlék éled újra a fejekben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ez a város izgalmas, érdekes és sokszínű.

 

LÁTVÁNYOSSÁGOK, LÁTNIVALÓK

 

A Siófoki KikötőIgen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű. Északi szélén áll Vilt Tibor Balatoni sellő című szobra. A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége, a rózsakert, amely ismét feléledni látszik a gondos kertészek munkája nyomán. A hagyományos Balatonátúszó versenyek célja is itt van, ezért 1997-ben Siófok városa az első balatonátúszó, Szekrényessy Kálmán emlékére mészkőszobrot állított e helyre. A parkban tovább sétálva láthatjuk Somogyi József Halászok (1971), nem messze tôle pedig Varga Tamás: Karinthy (1997) szobrát.

 

 

moló

 

Krúdy-villa

Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát. Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, ahol nyaranta Várady Gyula, Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett.

 

Víztorony

 

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben. Felújítására 2011-ben került sor.

"Megújulásának újabb lépcsőjéhez érkezett Somogyország Kincse, az idén 100 éves siófoki víztorony. A városközpont arculatát meghatározó épület glóbuszában májustól egy kétszintű kávézó és interaktív üzenőhely kezdi meg működését. A földszinten kialakított Tourinform Iroda február 10-től  várja a városba érkező látogatókat.

A Víztorony földszintjén kialakított irodának  formatervezett belső tereit háromdimenziós üvegfelületek teszik különlegessé.

A várostörténeti emlékeket is bemutató helyiség kettős célt szolgál, hiszen nem csak a városunkba érkező turisták naprakész tájékoztatásának lesz ezentúl a helyszíne, hanem a turisztikai egyesület munkatársai is itt végzik munkájukat a továbbiakban, itt állnak ingyenes internethasználattal,szakmai tanácsokkal a tagok rendelkezésére."

Víztorony

 

 

Evangélikus templom

 

Az  Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 százalékban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.

 

Evangélikus templom

 

FÜRDŐKULTÚRA

Siófok közel 15 kilométeres partszakaszán több fizetős strand, igyenes strand és ingyenesen fürdésre használható szabad partfelület található. Az alábbiakban a jelentősebb fürdőhelyeket vesszük sorra.


Nagystrand
A város közepén, a Petőfi sétány mellett található Nagystrand nemcsak a Balaton, hanem az ország leglátogatottabb strandja is. Területe több mint 8 hektár, befogadóképessége 13 000 fő. A Nagystrand keleti oldalán 2005. tavaszán fejeződött be a mederkotrás és a kinyert anyag felhasználásával egy homokos partszakasz, homokföveny kialakítása, amely főleg a kisgyermekes családok számára újabb vonzerőt jelent. Napközben fizetőstrandként működik, este hét órától hajnalig élménypark jellegű szórakoztató központ. Itt található a Coke CLub, amely főleg a fiatalok körében nagyon ismert, és közkedvelt. Nap, mint nap változatos programok, sportolási lehetőségek várják a közönséget, az esti órákban az ország legnépszerűbb előadóinak és zenekarainak közreműködésével ingyenesen látogatható könnyűzenei koncertek vannak.
 
Coke club
 
Coke club
Siófok - Sóstói strand

Sóstó központi vendéglátó és szórakoztató egysége a sóstói strandfürdő, a Family Beach. Számos sport és szórakozási lehetőséget, élményekben gazdag, gondtalan kikapcsolódást biztosít a család minden tagjának. Az aktívan pihenőket röplabda-, lábtengó pálya, illetve ping-pong asztal, a kisgyermekeket pedig óriáscsúszda, játszótér, homokozó, légvár és mini gokart pálya várja.

A közel 1 hektáron elterülő Family Beach 2003-ban elnyerte a német ADAC minősítést, melyet a Balaton legtisztább és legszebb strandjának ítélnek oda. A vezetőség azóta minden erejével a színvonal megtartásán fáradozik.

Siófok - Újhelyi strand

Területe: 18.626 m2
Balaton part szakasz hossza: 250 m

A városközponttól nyugatra lévő Újhelyi strand rekonstrukció előtt áll. A tervezett felújításig, 2011-ben is belépődíj mentesen látogatható.

Siófok - Ezüstparti szabad strand

A fizető strandok mellett a városi tulajdonú Balaton partszakasz mentén kialakított füves területek és sétányok nagy része is igénybe vehető napozásra, pihenésre, strandolásra.

A szabadstrandok a városközpont közelében és a város nyugati részén vannak, a város keleti részén csak néhány rövidebb szabadstrand található.

A szabadstrandokon a partszakasz teljes hosszában gondozott zöldfelületek, vizisportszer kölcsönző helyek, és kellemes parti sétányok találhatók. 21 darab vizesblokk, büfék, éttermek, és változatos sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

 

 

Asztali nézet